‘Rokers en drinkers moeten voortaan meebetalen aan hun zorg’

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat zogenaamde jonge comazuipers die in het ziekenhuis belanden, een deel van de kosten zelf moeten betalen. Ook de hulp voor het stoppen met roken zou deels voor eigen rekening moeten komen, vindt het merendeel van de Nederlanders. Dit blijkt uit een onderzoek wat het CBS deed, naar de manier waarop men een eigen bijdrage bij zorgkosten zou kunnen invullen.

Maar liefst 81% van de volwassenen geeft in dit onderzoek aan, dat ziekenhuisbehandelingen als gevolg van overmatig alcoholgebruik (gedeeltelijk) voor eigen rekening zou moeten komen. 80% geeft aan, dat rokers zelf (gedeeltelijk) moeten opdraaien voor de kosten om te stoppen. Opvallend is eveneens, dat 50% van de Nederlanders vindt dat men (gedeeltelijk) zelf moet opdraaien voor de kosten van een dieetadvies, een ivf-behandeling of een rollator.

Behandelingen waar een vergoeding wel op z’n plaats is, zijn volgens de ondervraagden hulp bij een depressie, hulp bij het overlijden van een dierbare, een totale bodyscan en een second opinion.

Mening sterk beïnvloed door eigen situatie

Opvallend is dat de mening van mensen sterk samengaat met de situatie waarin zijzelf verkeren. Zo vindt 17% van de niet-rokers dat hulp bij stoppen met roken volledig vergoed moet worden, terwijl dit onder de rokers zelf 34% van de ondervraagden is. De kwestie over het wel of niet vergoeden van de kosten voor een rollator vormt hier een uitzondering op. Ouderen vinden namelijk vaker dat zij hier gedeeltelijk zelf voor op moeten draaien, dan jongvolwassenen.

aug, 26, 2015

  Nieuws

0