Wat is een basisverzekering?

Een basisverzekering is een verzekering die iedere Nederlander verplicht af dient te sluiten om te voorkomen dat de kosten van een ziekenhuisopname, een bezoek aan een dokter of een andere vorm van zorg plotseling hoog oplopen en niet betaald kunnen worden. Iedereen die in Nederland woont, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en op deze manier zichzelf te verzekeren van goede zorg als er zorg nodig is.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Wat de dekking van de basisverzekering precies is, kan ieder jaar weer veranderen. Zo voert de Nederlandse overheid ieder jaar weer wijzigingen door in de dekking van de basisverzekering, waardoor er ieder jaar weer bepaalde dingen niet meer vergoed worden of juist weer nieuwe dingen wel vergoed worden. Op dit moment vallen de volgende zaken onder andere onder de dekking van de basisverzekering:

  • Een bezoek aan de huisarts, bijvoorbeeld als u klachten heeft en hier advies over wilt, maar ook als u bijvoorbeeld een wrat wil laten weghalen
  • Een opname in het ziekenhuis en het verblijf in het ziekenhuis. De opname en behandeling door medisch specialisten wordt wel vergoed, maar u moet hier wel eigen risico voor betalen.
  • De kosten van de tandarts tot en met 17 jaar. Bent u 18 jaar of ouder, dan dient u een aanvullende verzekering af te sluiten voor de tandarts.
  • Kraamzorg en verloskundige hulp.
  • Psychologische hulp.
  • Een groot deel van de kosten van geneesmiddelen.

Wilt u bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten van een fysiotherapeut, dan worden deze kosten niet vergoed en dient u een aanvullende verzekering af te sluiten.

jul, 28, 2015

  FAQ

0