Hoe werkt het eigen risico?

Hoe werkt het eigen risico nu precies, een vraag die veel Nederlandse verzekerden zichzelf nog al eens stellen. Het eigen risico voor de zorgverzekering in 2015 bedraagt 375 euro, waarbij dit bedrag vrijwillig kan worden verhoogd. Het verhogen van het eigen risico verlaagt weliswaar de maandelijkse premie, maar kan op termijn een stuk duurder uitpakken dan vooraf wordt gedacht.

Sinds in 2006 de nieuwe wet voor zorgverzekeringen werd ingevoerd, wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen een particuliere ziektekostenverzekering en het ziekenfonds. Hierbij werd tevens de no-claimregeling in het leven geroepen, waarbij verzekerden die geen of weinig gebruik maakten van de zorg een maximaal bedrag van 255 euro terug konden krijgen. Het doel van deze regeling was om mensen bewust te maken van de kosten van zorg.

In 2008 werd het eigen risico ingevoerd in Nederland, wat betekende dat Nederlandse verzekerden van 18 jaar of ouder vanaf 2008 een deel van de zorgkosten zelf moesten betalen. Waar dit begon met 150 euro, werd het door de jaren heen steeds verder opgehoogd.

Werking van het eigen risico

Het eigen risico geldt alleen voor de zorg die onder de basisverzekering valt, waarbij bepaalde vormen van zorg zijn vrijgesteld voor het eigen risico. Ter voorbeeld: je betaalt geen eigen risico als je een bezoek brengt aan de huisarts, de verloskundige zorg, de kraamzorg, zorg voor chronische aandoeningen, enzovoorts. Wanneer je bij een bezoek aan de huisarts een recept meekrijgt voor medicijnen, dan valt dit wel onder je eigen risico. Zo betaal je ook eigen risico voor een behandeling op de spoedeisende hulp, maar is een bezoek aan een huisartsenpost vrijgesteld.

Zodra het eigen risico volledig verbruikt is, wat in 2015 om een bedrag van 375 euro gaat, krijg je de rest van het jaar geen rekeningen meer voor de zorg die onder een basisverzekering valt. Vanaf dat moment worden de medicijnen dus betaalt door de overheid. Als je er eerder voor gekozen hebt om je eigen risico te verhogen en daarmee je premie te verlagen, dan geldt dit vanzelfsprekend niet.

Het verhogen van je eigen risico

Sommige mensen kiezen ervoor om hun eigen risico aan het begin van het jaar vrijwillig te verhogen, met een bedrag van maximaal 500 euro bovenop het verplichte eigen risico. Des te meer vrijwillig eigen risico je betaalt, des te lager je maandelijkse premie komt te liggen. Het verschilt per verzekeraar, hoeveel je maandelijkse premie zal dalen. Over het algemeen stelt men, dat een verhoging van het eigen risico met 500 euro zorgt voor een besparing van 250 euro op de premie.

Deze optie is echter alleen interessant als je het eigen risico niet verwacht te gebruiken in een jaar. In andere gevallen is het vanzelfsprekend zonde om een deel van de kosten voor bijvoorbeeld medicijnen zelf te moeten betalen. De besparing geldt in dat geval logischerwijs ook niet.

sep, 22, 2015

  FAQ

0