Acceptatie

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je ook te maken met acceptatie. Dit geldt echter maar in beperkte mate, want bij een zorgverzekering kan er onderscheid worden gemaakt tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is in Nederland verplicht gesteld en het is dan ook onmogelijk om hiervoor niet te worden geaccepteerd, ongeacht bij wie je je zorgverzekering wilt gaan afsluiten. Je hoeft hierbij dan ook niet te vrezen dat een zorgverzekeraar op grond van je medische situatie zegt dat ze je niet toelaten voor de verzekering, maar waar dit wel geldt voor de basisverzekering is dit voor de aanvullende verzekering toch weer een ander verhaal.

Aanvullende verzekering en acceptatie

Bij de aanvullende verzekering voor je zorgverzekering is acceptatie geen garantie en voordat je hiervoor zult worden goedgekeurd bij een zorgverzekeraar zal deze eerst goed je medische situatie onder de loep nemen om dan vervolgens te gaan kijken of zij je toe willen laten voor de aanvullende verzekering. Indien je een gezond iemand bent zul je eigenlijk nooit problemen gaan ervaren met toelating voor de aanvullende verzekering, maar als je gezondheid niet erg goed is zou dit in theorie ervoor kunnen zorgen dat een zorgverzekeraar je weigert. Mocht dit gebeuren, dan zal de zorgverzekeraar ook uitleggen op grond waarvan je bent afgewezen. Je kunt dan altijd nog kijken voor een aanvullende verzekering bij een andere partij.

Basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars

Heb je moeite met acceptatie bij een zorgverzekeraar of vind je gewoon dat de basisverzekering van de ene partij aantrekkelijk is, bijvoorbeeld door de lage premie, terwijl juist een andere partij weer een meer geschikte aanvullende verzekering voor je heeft? Dat kan natuurlijk en waar veel consumenten niet van op de hoogte zijn is dat je beiden niet per se bij een en dezelfde zorgverzekeraar onder hoeft te brengen. Je zou dus je basisverzekering bij partij A onder kunnen brengen, terwijl je juist voor partij B kiest als het gaat om je aanvullende verzekering. Of dit handig is, is een tweede natuurlijk. Veel consumenten zullen er dan ook gewoon voor kiezen om voor een zorgverzekeraar te kiezen in het geval ze een basisverzekering en een aanvullende verzekering af willen sluiten.